onsdag 10 mars 2010

Solcirkel!

Häftigt fenomen..


Kan vara en rund-regnbåge tydligen.. Nått annat förslag?

Vi vart väldigt nervösa, trodde att solen hade sprängts och att de skulle ta några dagar innan jorden smälter.. Eller ett massivt hål i ozonlagret..

xX

1 kommentar:

  1. Ett halofenomen kallas det visst. Googlade på liknande bild och fick den här förklaringen:


    Christina Fransson var på väg med bil från Ulricehamn mot Tranemo när hon plötsligt kunde räkna till tre solar på himlavalvet.

    – Jag tog snabbt en bild men fick inte med alla tre solarna, så jag körde vidare och stannade bilen när jag kom ut på mer öppet landskap. Men då var de borta, säger hon.

    Även Lars Waldner från Ulricehamn såg, och fotograferade, fenomenet. Han stod vid båtklubbens lokaler i Ulricehamn och fick med alla tre solar på bild.

    Det hela handlar om ett så kallat halofenomen, där solens strålar böjs genom små iskristaller i luften och på så sätt speglas.

    – Ofta är det ett tunt, högt molntäcke som innehåller små iskristaller. Vid precis rätt förhållanden träffar solstrålarna i en viss vinkel och då blir det som en spegelvänd sol, säger Jonas Höglund, meteorolog på SMHI i Norrköping.

    Han säger att det är ett relativt vanligt fenomen.

    – Det förekommer i klart väder när det drar in moln, ofta i samband med att en varmfront är på väg. En halo antyder att ett omslag är på väg, det brukar kunna bli lite varmare och nederbörd i form av snö eller regn inom ett dygn efter halon, säger Jonas Höglund.

    Kram
    Susanne

    SvaraRadera